18.07.2024 16:38

MISTROVSTVÍ EVROPY 2024, OSTRAVA 11. – 14. 7. 2024

Co se Vám vybaví, když se řekne Ostrava? Většině nejspíš těžký průmysl, uhlí, smog, Stodolní ulice nebo „kratke zobaky“. Sportovněji založení uvedou fotbalový Baník, atletickou Zlatou tretru nebo tenis. Kulturou políbení možná vzpomenou na Colours of Ostrava, Jaromíra Nohavicu či Shakespearovské slavnosti. Obecně Ostrava nepatří mezi nejkrásnější nebo nejoblíbenější města. Přesto to tu (jak se říká) „žije“. Jednou z velkých akcí bylo letošní venkovní Mistrovství Evropy ve hře mölkky v areálu TJ Ostrava pod názvem EUROMÖLKKY 2024.

Mölkkoví nadšenci z Jablonce nad Jizerou na události samozřejmě nemohli chybět. Už jen proto, že Petr pomáhal zajišťovat technickou stránku organizace. Ta si vyžádala několik týdnů příprav a nutnost dorazit na místo s předstihem. Nemyslete si, že stačilo přijet v sobotu ráno. Euromölkky 2024 se vlastně skládaly za čtyř samostatných turnajů - počínaje pokusným čtvrtečním „Otevíracím plážovým“ pro jednotlivce, pátečním „Zahřívacím“ dvojic, přes sobotní „Pohár národů“ vložený mezi skupinovou a vyřazovací fázi hlavního turnaje trojic. Hlavním pořadatelem této „megaakce“ byl SKM Zruč nad Sázavou v čele s prezidentem Českého svazu mölkky - Leošem Fialou.

Výprava do Ostravy byla opět tak trochu logistickým oříškem. Celkem nás z Jablonce mělo jet šest. K tomu spousta výpočetní a jiné techniky. Jedním osobním vozem bychom to prostě nepobrali a nikdo kromě Petra nebyl ochoten tak daleko řídit. Původně měla ve čtvrtek ráno vyrazit větší „půlka“ expedice autem a zbylé dvě členky dorazit v pátek vlakem. Nakonec nám opět vyšlo vstříc vedení města a zapůjčilo nám devítimístný „poloautobus“, do kterého jsme pohodlně (to slovo berte s rezervou) naskládali veškerou techniku i těla. Vyrazili jsme už ve čtvrtek brzo ráno a do Ostravy dorazili přesně za pět hodin.

Hned po příjezdu začaly přípravy na odpolední „Beach opening“. Jak název napovídá, jednalo se o turnaj jednotlivců hraný na kurtech pro plážový volejbal. Písek rozhodně není běžným, a nyní máme jistotu, že ani nebude oblíbeným povrchem pro hru mölkky. Hody musely být naprosto přesné a ani tak nebylo chování kolíku a mölekk úplně předvídatelné. Občas nebylo jasné, zda kuželka už leží. Dokonce byl zaznamenám případ, kdy se mölkka postavila na špičku! To jinde opravdu neuvidíte. Ale byla to legrace a o to v tomto pokusném turnaji šlo především. Zvítězil Radek Louda z „Lobe star“.
Páteční dopoledne jsme měli volno, které vybízelo buď k návštěvě nějakého koupaliště nebo místních památek. Volba padla na Dolní Vítkovice. Původně jsme plánovali se tam jen krátce rozhlédnout. Průmyslový areál nás však zcela ohromil, že jsme neodolali, a vystoupali na světoznámou Bolt tower, odkud byl rozhled mnohem delší. Návštěvu vřele doporučujeme.
Počasí v Ostravě bylo extrémní a předpověď naháněla pořadatelům hrůzu. Už ve čtvrtek panovaly teploty vysoko přesahující 30°C. To však k plážovým sportům tak nějak patří. Sobotní „Zahřívací turnaj dvojic“ ovšem postihl další výkyv v podobě silného lijáku a bouřky. Jeden z blesků udeřil velmi blízko. O vážnosti situace svědčí i to, že Pavel Švanda i Radek Louda raději vylezli z místního bazénku, kde pro osvěžení a pobavení diváků vyváděli různá alotria. Turnaj byl na dlouho přerušen s pramalou vyhlídkou na pokračování. Naštěstí se počasí vrátilo do starých kolejí a kurty stihly brzy vyschnout natolik, aby bylo možné se zpožděním pokračovat. Vítězi „Doubles Warm Up“ se stali Standa Ozimý a Míra Jindříšek z Lobe star 1. Že by předzvěst věcí budoucích?
Od pátečního večera se počasí vzpamatovalo. Skoro by se dalo říct, že šlo pořadatelům „na ruku“. Pršelo sice intenzivně, ale jen v noci, a denní vedra se dala vydržet. Sobotní boje v základních skupinách hlavního turnaje probíhaly bez větších zdržení. Celkem 71 týmů (jeden tým se ze zdravotních důvodů musel odhlásit) bylo rozděleno do osmi skupin po devíti družstvech. My z Jablonce jsme sestavili dva týmy: SEMTAMŤUK (Petr Hanyk, Pavel Švanda, Tereza Klikorková) měli vzhledem k nedávným výsledkům celkem vysoké ambice. JIZERKY (Jarmila Hanyková, Jitka Klikorková, Lída Janoušková) toužily zaujmout nejen novými slušivými dresy, ale také nejméně postupem ze skupiny.
SEMTAMŤUK zahájil skupinu kontumačním vítězstvím nad Leszno mölkky team, který, jak bylo již řečeno, nemohl přijet. Dařilo se jim i nadále a po důležité výhře nad belgickými MCSG obsadili první místo ve skupině. JIZERKY také nezačaly špatně, leč výkony nebyly konzistentní a nakonec na kýžené šesté místo ve skupině těsně nedosáhly. Za zmínku stojí bilance favoritů Lobe star, kteří jako jediní vyhráli všechny své zápasy 2:0!

Ještě téhož odpoledne se konal Europe Cup – neboli Pohár národů. Každý ze čtrnácti zúčastněných států sestavil vlastní reprezentaci s až šesti hráči. Šestnáctičlenného pavouka doplnily ještě dvě „divoké karty“: Tým hlavního sponzora REGEM DRILLING a reprezentace Česka složená z hráčů do 21 let (Czechia U21). V ní našeho Pavla a Terezu doplnily Adéla z týmu Matony a Eliška z Archa NJ. První kolo vyhrávaly vesměs tabulkově výše postavené týmy. Příjemnou výjimkou (šokem) bylo vítězství Czechia U21 nad nejvýše nasazeným Finskem! Nadějná mládež měla velké šance i v dalších zápasech, ale znovu uspěla až v utkání o 7. a 8. místo se Slovenskem. Vítězi se stala (poněkolikáté v řadě) reprezentace Francie před Polskem a „dospělým“ Českem.
Z Euromölkky 2024 zbývala dohrát jen nedělní vyřazovací část. Týmy z třetích až šestých míst ze základních skupin se utkaly v prvním předkole Play off. Vítězové prvního předkola se střetli ve druhém předkole s prvními a druhými týmy ze skupin. Podobně to bylo s družstvy ze sedmého až devátého místa, jen bojovaly o turnaj „Poslední šance“. Takto byly účastníci roztříděni do různých pavouků. SEMTAMŤUK splnil svůj prvotní cíl, když hladce pronikl do nejlepší šestnáctky turnaje. Tým Lobe star měl namále, ale proklouzl také společně s dalším českým družstvem Černá mamba z Bílovce.

Osmifinále se stalo konečnou pro mnoho favoritů. Bohužel to platilo i o Lobe star, kteří těsně nestačili na francouzské Le Bon, Le Sniper et Le Magicienn. Souboj SEMTAMŤUKu s polskými DST Poland se vyznačoval nečekanými zvraty a infarktovým průběhem. Poláci vedli už 2:1 a 42:27 ve čtvrtém setu a byli jednou nohou ve čtvrtfinále. Jedna chyba však znamenala pád na 25 bodů, následné vyrovnání a rozhodující hru nakonec urval náš tým.
SEMTAMŤUK i Černá mamba postupují dále. Bílovečtí následně nestačí 1:3 na finské EH Lahti. Na nás čekají přemožitelé „LobíkůLe Bon, Le Sniper et Le Magicienn s mám dobře známým Yannem, který snad nikdy nemine. Toto čtvrtfinále se hodně podobalo našemu předchozímu zápasu. Také jsme museli otáčet a zvítězili po chybě soupeře v pátém setu. Uf! Náš plán byl překonán o 300%.

EH Lahti z Finska patřil k největším adeptům na titul. A prokazoval to už od začátku utkání s námi. Až do čtvrtého setu téměř nechyboval. Pak se však něco zlomilo. My jsme získali jistotu a vyrovnali na 2:2. Pátý set byl jen pro silné povahy. Soupeře jsme se drželi jako klíšťata hlavně díky riskantním hodům Pavla. Za stavu 32:38 soupeř minul, čímž nám umožnil skórovat a zbývala nám závěrečná sedmička. Jake se snaží sedmičku odpálit, ale opět míjí. Petr ovšem také. Harry po dvou minelách neriskuje a rozbitím hromady dosahuje 37 bodů. Ještě máme čas si sedmičku rozdělit na 5 + 2. To ale není náš styl. Pavel riskuje a zkouší rovnou zavřít. Opět těsně mimo. Timo se jedenáctkou dostává na 48 bodů. Není kam uhnout. Terka buď trefí vzdálenou sedmu, nebo prohrajeme 0:50. Ten řev rozhodně překonal hlasitost úderu blesku z páteční bouře. Jsme ve finále Mistrovství Evropy!

Je to tady. Největší finále naší kariéry začíná v 16:00. Estonský tým VALLU nebyl považován na začátku turnaje za favorita na výhru. My ovšem už vůbec ne. Přesto jsme všichni tu. První sadu začínáme my a to velmi úspěšně vítězstvím 50:17. Pak se ale stroj na body zadrhl a my začali hromadně chybovat. Soupeř otočil na 2:1 a podával na vítězství. Jelikož na rozdíl od nás ani jednou neminul, zaslouženě si dokráčel pro zlaté medaile. Gratulujeme a smekáme.
Z tohoto skvělého turnaje si odnášíme samé pozitivní dojmy. Byly to čtyři dny naplněné přátelskou atmosférou a silnými zážitky zakončené skoro zlatou tečkou. I to město nám teď připadá jako docela příjemné místo. Co si vybavíme, když se řekne Ostrava? Vedro, mölkky, písek, areál Dolní Vítkovice, Bolt tower, bazén, mölkky, Stodolní ulice, Jaromír Nohavica, mölkky, stříbrná medaile.
OSTRAVA!!!

Oficiální výsledky EUROMÖLKKY 2024:
1. VALLU (EST)
2. SEMTAMŤUK (CZE)
3. EH Lahti (FIN)
4. Karmi (POL), 5. Le Bon, Le Sniper et le Magicienn (FRA), 6. Vitamin A2B (GER), 7. Posvátný oheň (FRA), 8. Černá mamba (CZE), 9. WICIA 1 (EST), 10. Dwunastka MM (POL), 11. DST Poland (POL), 12. Les Lakers (FRA), 13. Lobe Star (CZE), 14. Zagryfka Masters of Puppets (POL), 15. ZaGRYFka Fighters (POL), 16. Les Croix de Lorraine (FRA), 17. Bílovec HK (CZE), 18. Team Kaubi/Saaremaa (EST), 19. Zbijaki Seniors (POL), 20. KNS Josefov (CZE), 21. WWW (CZE), 22. Kamelky (CZE), 23. Dille Dantit (FIN), 24. MaMaJa (CZE), 25. Kaubi Pliksid/Saaremaa (EST), 26. KF Format Sztum/Zakregleni Szczecin (POL), 27. PROMÖLKKY 1 (SVK), 28. MÖLKKY Bros Hamburg (GER), 29. Estonia (EST), 30. ŚKKF Silesia (POL), 31. Legendary Hajek Brothers a.F. (AUT), 32. Getafe Alternativa 1 (ESP), 33. DYNAMO (CZE), 34. MCSG (BEL), 35. Flying Finns (FIN), 36. Optimisti 2 (CZE), 37. Dopolavoro Mölkky (ITA), 38. Rosengarten Rats (GER), 39. Mölkynkölkyn (FIN/CZE), 40. Team Saaremaa (EST), 41. Mölkky Quartet (POL), 42. Puszczyki Dream Team (POL), 43. Regem Group (CZE), 44. JÄGERMEISTER (FIN), 45. WICIA 2 (EST), 46. Pelmel (CZE), 47. Archa NJ (CZE), 48. Sampot (FIN), 49. Pampúch (SVK), 50. Puszczyki Silesia (POL), 51. Metalurg (SVK), 52. Optimisti (CZE), 53. PROMÖLKKY 2 (SVK), 54. Buráci (CZE), 55. JIZERKY (CZE), 56. SKM Zruč (CZE), 57. M. T. V. (CZE), 58. Mimoni (CZE), 59. Lazy Bears (SVK), 60. Armazione Scelta Bellmolo (ITA), 61. Being Mölkkovich (AUT), 62. Getafe Alternativa 2 (ESP), 63. ARCHA NJ – 3 TYGŘI (CZE), 64. Falarze (POL), 65. ZaGRYFka Karamba (POL), 66. Aktobe girls (KAZ), 67. Lvov Karpaty (UKR), 68. Blinde Kuh Karl Marx Stadt (GBR/GER/POL), 69. Doubravka (CZE), 70. Matony (CZE), 71. KKS-Rock (FIN)

Podrobné výsledky a více informací naleznete na stránkách www.euromolkky.cz nebo na našich facebookových stránkách www.facebook.com/Molkky.JnJ

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno